sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Välkommen till Åsa!

Ruotsin Sköldingessä on kansanopisto, Åsa Folkhögskola, joka houkuttelee vuosittain kymmeniä nuoria tanssijoita ja muusikoita ympäri Ruotsin, Pohjoismaiden, Euroopan ja koko maailman huomaansa opiskelemaan vuoden pituisille kursseille. Kävin paikan päällä maaliskuussa, koska oma tyttäreni viihtyy siellä jo toista vuotta. Ensimmäisen Five Styles -katutanssivuoden jälkeen hän haki ja pääsi One Style -tanssikurssille, lajina house.


Åsa sijaitsee maaseudulla noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tukholmasta.

Jos intohimona on katutanssi, suosittelen Åsaa. Opiskelu on ilmaista, ja tanssinopettajat ovat Ruotsin ja koko Euroopan parhaimpia. Vakituisten opettajien lisäksi koulussa käy paljon vierailevia opettajia. Lajeja ovat hip hop, house, locking popping ja breaking. Omalla ajalla treenataan myös voguingia, salsaa ja hustlea. Asuminen koulun asuntolassa on maksullista, samoin ruoka, mutta Suomen nykyinen opintotuki ulkomaille (runsaat 400 euroa kuussa) kattaa kutakuinkin nämä kulut. Asumisessa voi valita yhden tai kahden hengen huoneen, ja huoneiden hinnat eri rakennuksissa vaihtelevat hieman. Tyttäreni asuu rivitalossa, jossa on isot ja mukavat yhteiset tilat.

Kevät tulee. Pihalla istutaan silloin auringossa.

Parasta Åsassa on tietenkin ihmiset, uudet ystävät. Samanhenkisiä tanssijoita eri maista, noin 20 tanssituntia viikossa plus tanssiläksyt ja oma treenaus, valmiit ateriat kolme kertaa päivässä, paitsi viikonloppuisin, jolloin kokataan itse oman talon keittiössä. Lähin kauppa tosin on parinkymmenen kilometrin päässä Katrineholmissa, jonne ajetaan välillä kimppakyydillä. Åsa sijaitsee keskellä hiljaista maaseutua. Asuntolassa voi elellä kaikessa rauhassa, vaikka toki jonkin verran sosiaalisuutta vaaditaan. Halutessaan löytää aina juttu- tai vaikkapa lautapeliseuraa.

Yhteinen keittiö kutsuu kokkaamaan yhdessä.

Viikonloppuisin jotkut matkustavat kotiinsa, toiset Tukholmaan. Jotkut jäävät Åsaan viettämään aikaa kavereiden kanssa, juhlimaan tai lepäämään. Koulussa kaikki sitoutuvat päihteettömyyteen, joten juhliminen ei karkaa käsistä. Kaiken kaikkiaan kivaa, uskoisin! Åsassa on helppo keskittyä omaan tekemiseensä, sillä kovin paljon houkutuksia ei läheltä löydy. Flen ja Katrineholm on molemmat valittu vuorollaan Ruotsin tylsimmäksi paikkakunnaksi. Katrineholmin Kaffestugan-kahvilaa kehutaan kyllä yleisesti.



Syömään! Ruokala sijaitsee Åsan päärakennuksessa (taustalla). Tarjolla on aina myös vegaanivaihtoehto. Aamupäivisin kokonnutaan ruotsalaiseen tapaan fika- eli kahvipöytään.


Nuorelle tanssijalle kansanopistovuoden viehätys on siinä, että Åsassa saa tanssia niin paljon kuin jaksaa. Pääsee pois kotoa, suomalaisittain ajateltuna ulkomaille, mutta kuitenkin aika lähelle. Se on tärkeää itsenäistymisessä. Vuoden aikana tanssijat opiskelevat myös esimerkiksi tapahtumajärjestämistä ja yrittäjyyttä, ja voivat halutessaan osallistua kilpailuihin. Niistä osa on ulkomailla, usein muissa Pohjoismaissa. Vuoden kurssiin kuuluu kahden viikon harjoittelu, jolloin voi lähteä tanssimaan minne vain.

Koko koulun juju on kansainvälisyys. Kaverit ovat kuka mistäkin, esimerkiksi tänä vuonna opiskelijoita on Tanskasta, Norjasta, Saksasta, Itävallasta, jopa Grönlannista ja viime vuonna Kanadasta. Ruotsissa monikulttuurisuus on muutenkin läsnä kaikkien elämässä aivan eri tavalla kuin meillä.




Tanssijoiden käytössä on iso sali, jossa voi treenata myös itsekseen. Siellä järjestetään tanssijoiden ja muusikoiden yhteisiä jameja. Nyt meneillään on perjantaiaamun tanssitunti.

Åsasta löytyy myös muusikoille omat tilat, kuntosali, sauna, pingis- ja biljardipöydät, jalkapallo- ja koriskentät. Päärakennuksessa on luentosaleja, joita käytetään muuhunkin kurssitukseen, esimerkiksi maahanmuuttajien kielitunteihin. Lisäksi koulussa voi opiskella hierojaksi. Åsa on rakennettu 1870-luvulla kiertokouluksi niille seudun ihmisille, jotka eivät päässeet muuten kouluun. Siellä voi tällä hetkellä myös täydentää peruskoulu- ja lukio-opintojaan. Enpä tiedä, onko Suomessa vastaavia kansanopistoja, mutta ei ainakaan katutanssijoille!

Tässä meneillään on locking-tunti:






Ja tässä Ama ja D Loi treenaavat hustlea:







Five Styles - ja One Style -tanssikursseille on pääsykokeet keväisin. Tanssitaustan lisäksi edellytyksenä on hyvä kunto ja terveys, pääsykokeeseen kuuluu paitsi paljon tanssia ja haastattelu, myös aika raju kuntotesti. Ruotsin kieltä ei tarvitse osata, sillä opetuskieli on englanti. Kun Ama abivuotensa keväällä kävi Åsan pääsykokeissa, en itse ajatellut sen enempää, mitä tästä seuraa. Nyt, melkein kaksi vuotta myöhemmin, hän suunnittelee hakevansa opiskelemaan Tukholman yliopistoon. Ystäviä on jo enemmän Tukholmassa kuin Helsingissä, ja tanssikontakteja valmiiksi paljon. Äidin sydämeen tietysti vähän sattuu, sillä me muu perhe asumme Suomessa, mutta kun näkee oman lapsensa onnellisena, se tarttuu.


Pikkuveljen ja isosiskon iloinen viikonloppu yhdessä monen kuukauden tauon jälkeen.


Lisätietoa Åsasta: www.asa.fhsk.se


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti